Het Immuun-ID

Jouw persoonlijke weerstandspaspoort

Immuun-ID jouw peroonlijke weerstandpaspoort

Hoe werkt je immuunsysteem precies?

Je immuunsysteem is je fysieke afweer, de bescherming van je lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Je leeftijd en levensstijl hebben invloed op de werking van je immuunsysteem. Maar de werking van dit afweersysteem is voor een groot deel genetisch bepaald. Hoeveel B-cellen je hebt, hoeveel T-cellen, hoe snel je cellen delen en meer, ligt voor een groot deel vanaf je geboorte al vast. Ze nemen af naarmate je ouder wordt en verschilt van persoon tot persoon.

Het Immuun-ID: Een persoonlijke gezondheidscheck

Hoe handig zou het zijn, als je precies wist hoeveel je van die cellen hebt? Door voor jou deze afweercellen in kaart te brengen, krijg je informatie voor welke infecties je gevoelig bent. En dit kan vrij eenvoudig, door een bloedmonster af te nemen. Een team van Nederlandse toponderzoekers onderzoekt je bloed en laat je daarmee zien hoe gevechtsklaar je systeem is. De resultaten van deze telling verwerken we in een soort persoonlijk paspoort: jouw Immuun-ID. Een uniek en nieuw hulpmiddel waarmee je meer inzicht hebt in jouw afweersysteem en dat medisch handelen succesvoller maakt.

Het Immuun-ID uitgelegd in een video

Het Weerstandfonds haalt al sinds 2010 geld op voor onderzoek naar het menselijk immuunsysteem. Deze kennis is cruciaal in de strijd tegen infectieziekten. Intussen heeft de immunologie zich enorm ontwikkeld; we weten heel veel over de werking van onze afweer. Nu wordt het tijd om deze kennis toe te passen, door middel van het Immuun-ID.

Een sterke verdediging is de beste aanval

Factoren zoals leeftijd en levensstijl hebben natuurlijk invloed op je weerstand, maar ieder mens is anders dus ook ieder immuunsysteem is anders. Zo lang we niet écht weten hoe goed ons immuunsysteem is, blijft het een gok als er wordt gezegd dat je bijvoorbeeld vanwege je leeftijd een hoger of lager risico loopt op ziekten.

Door jouw cellen te tellen en het Immuun-ID op te stellen, weet je waar je aan toe bent.

En door de cellen van heel veel mensen in kaart te brengen, brengen we het onderzoek naar verschillende ziekten in een stroomversnelling. Zo kunnen we veel effectiever handelen bij epidemieën zoals Corona én ziektes voorkomen.

Help jij mee aan het afweeronderzoek? Laat je Immuun-ID opstellen!

Om door te kunnen pakken met het onderzoek hebben wij bloedmonsters nodig van heel veel personen. Verdeeld over alle leeftijden. Je kunt meedoen aan het onderzoek door jouw bloed af te laten nemen. Hier zitten wel kosten aan verbonden. In ruil hiervoor ontvang je jouw persoonlijke Immuun-ID.

Ben je geïnteresseerd? Stuur een mail naar het weerstandfonds en wij informeren je verder.

Jij helpt het afweeronderzoek ook door het kopen van een weerstandparaplu.

Doneer via onderstaande afbeelding en ontvang de paraplu thuis.