Podcast

Immunologisch toch?!

Ben je geïnteresseerd in immunologie en wil je meer te weten komen over ons afweerstelsel? Luister dan naar de podcast serie “Immunologisch toch?!”.

Elke twee weken bespreken Professor Jacques van Dongen en Jules Brouwer de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van immunologie. Of je nu een beginner bent of al verstand hebt van het onderwerp, deze podcast is voor iedereen toegankelijk.

Stuur gerust je vragen in naar info@weerstandfonds.nl en misschien wordt jouw vraag wel beantwoord in een van onze afleveringen. Ga lekker luisteren en leer meer over ons belangrijkste afweerstelsel!

#1 - Introductie & de Basis

In deze eerste aflevering zullen Jacques en Jules zichzelf en de podcast introduceren. Verder bespreken ze de vraag ‘Wat is ons Immuunsysteem?’.

#2 - Ons afweersysteem is een 'super-orgaan'

In deze tweede aflevering van de podcast zullen Jacques en Jules dieper in gaan op wat ons immuunsysteem nou echt is en vertellen ze waarom dit een super-orgaan is.
Ook hebben we het over ons slijmvlies en de hoofdrolspelers van het immuunsysteem.

#3 - Ouder worden

In deze podcast bespreken Jacques en Jules het onderwerp van ouder worden en de impact op ons lichaam en immuunsysteem. Ze verkennen hoe het immuunsysteem verandert bij het ouder worden en hoe dit ons vatbaarder kan maken voor bepaalde ziekten. Ook bespreken ze manieren om het immuunsysteem te ondersteunen en versterken naarmate we ouder worden.

#4 - Gezondheid

In deze aflevering bespreken Jules & Jacques een onderwerp dat de laatste tijd steeds meer in de belangstelling staat: gezondheid en het immuunsysteem.
Ze bespreken hoe supplementen en levensstijl bijdragen aan een gezond immuunsysteem.
Wat is er waar van al die voedings- en supplementen-hypes? En welke andere factoren spelen een rol bij het versterken van ons immuunsysteem?
Of je nu al bezig bent met gezondheid en wellness, of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe je je immuunsysteem kunt versterken, deze podcast geeft je de informatie die je nodig hebt om bewuste keuzes te maken.

#5 - De poortwachters: onze Slijmvlies Afweer

In deze aflevering bespreken Jules & Jacques de poortwachters van ons lichaam: onze slijmvlies afweer. Hoe zorgt ons lichaam er voor dat microben überhaupt niet binnen kunnen dringen en wat maakt deze afweer zo bijzonder?
Waar zitten de slijmvliezen eigenlijk? Waar staat ons lichaam open voor de buitenwereld? Luister naar deze aflevering om hier meer te weten over te komen!

#6 - Vaccinatie

In deze aflevering van “Immunologisch toch?!” verkennen Jacques en Jules de wereld van vaccinaties. Ze bespreken de geschiedenis van vaccins, de verschillende typen, en de innovatieve mRNA-vaccins zoals Pfizer-BioNTech en Moderna’s COVID-19 vaccins. Ook leggen ze uit waarom vaccinaties zo belangrijk zijn voor de volksgezondheid en de uitdagingen die we als samenleving tegenkomen. Luister naar deze boeiende podcast voor een beter begrip van vaccinaties en de wetenschap erachter.

#7 - Alle cellen op een rij

In deze aflevering van “Immunologisch toch?!” verkennen Jacques en Jules de wereld van onze afweercellen. Ze bespreken welke cellen onze afweer kent en waar deze voor dienen. Ook verkennen ze wederom de complexiteit van het systeem en komt Jules er achter hoe de cellen allemaal samenwerken.
Veel luisterplezier!

#8 - Celaanmaak en het lymfesysteem

In deze aflevering van “Immunologisch toch?!” duiken Jacques en Jules dieper in het wonderlijke universum van ons immuunsysteem. Ze ontrafelen het mysterie van de aanmaak van immuuncellen en ontdekken de cruciale rol van ons lymfesysteem in dit proces. Luister mee terwijl ze de fascinerende reis van stamcellen naar volwassen immuuncellen volgen en onthullen hoe ons lichaam zichzelf voortdurend verdedigt tegen indringers. Bereid je voor op een intrigerende ontdekkingsreis door de wondere wereld van lymfeklieren, lymfevaten en nog veel meer. Laat je verbazen door de complexiteit en efficiëntie van het menselijk lichaam. Veel luisterplezier!

#9 - Weefselschade

In deze aflevering van “Immunologisch toch?!” nemen Jacques en Jules ons mee op een reis door de wereld van weefselschade en -afbraak. Ze onthullen de cruciale rol die ons immuunsysteem speelt bij het herkennen, reageren en herstellen van deze schade. Luister hoe onze heldhaftige immuuncellen te werk gaan om beschadigd weefsel te herstellen en te vervangen, en hoe ze zorgvuldig de balans bewaren tussen noodzakelijke afbraak en constructieve opbouw. Van de eerste tekenen van schade tot de laatste stappen van genezing, duik met ons mee in deze fascinerende episode. Bereid je voor om versteld te staan van de ongelooflijke krachten die in ons eigen lichaam aan het werk zijn. Veel luisterplezier!

#10 - Verminderde Weerstand

In deze aflevering bespreken Jacques en Jules verminderde weerstand. Deze vermindering van de weerstand komt in vele vormen en Jacques en Jules zullen deze dan ook benoemen en dieper induiken. De hoofdredenen voor een verminderde weerstand zijn: de veroudering van de weerstand, afweerstoornissen en soms externe factoren. Luister deze aflevering en kom alles te weten over wat het betekend om een verminderde weerstand te hebben en soms ook hoe het ontstaat.

EXTRA AFLEVERING - 10.000km Challenge

We hebben vandaag ook nog een extra aflevering voor jullie! Bereid je voor op een reis van 10.000 kilometer met drie mannen op een missie: een gezondere wereld door het Weerstandfonds te steunen. Dit mag je niet missen!

Bekijk de website van de mannen hier:
www.jointheplan.nl

#12 - Genetica met Frank Staal

Deze week weer een bijzondere aflevering, want deze keer hebben Jacques en Jules een gast in de studio: Moleculair Immunoloog Frank Staal! Zij gaan het hebben over onze genetica; wat is het? Hoe werkt het? en wat voor invloed heeft het op onze afweer? Frank Staal is dagelijks bezig met genetica en is dan ook de perfecte gast om het over dit onderwerp te hebben.

#13 - Gentherapie met Frank Staal

In deze aflevering hebben Jacques en Jules weer een gast aan tafel: Moleculair Immunoloog Frank Staal. Deze keer gaan ze het hebben over hetgeen waar Frank zich in zijn werk mee bezig houdt: Gentherapie. Want wat is dat eigenlijk? Hoe werkt het? En wat is er zo bijzonder aan?
Je hoort het allemaal in aflevering 13 van Immunologisch toch?!


Podcasts delen of luisteren via je eigen platform?

Buzzsprout