Immunotherapie bij Kanker.

Wat is immunotherapie precies?

Immunotherapie is een baanbrekende behandeling die het eigen immuunsysteem van het lichaam gebruikt om kanker te bestrijden. In tegenstelling tot traditionele therapieën zoals chemotherapie en bestraling, die direct op de kankercellen gericht zijn maar ook gezonde cellen kunnen beschadigen, richt immunotherapie zich specifiek op het versterken of herprogrammeren van het immuunsysteem om kankercellen effectiever aan te vallen.

Immuuntherapie, hoe werkt het?

Immuuntherapie is een type kankerbehandeling die het immuunsysteem van het lichaam versterkt om kanker te bestrijden. Eigenlijk traint immuuntherapie het immuunsysteem om de kankercellen als vijandig te herkennen en te elimineren.

 

Er zijn verschillende soorten immunotherapie elk met unieke mechanismen om het immuunsysteem te helpen kanker te herkennen en te vernietigen.

Dit zijn bijvoorbeeld:

-Checkpoint inhibitors: Deze medicijnen blokkeren bepaalde eiwitten die door kankercellen worden gebruikt om het immuunsysteem te ontwijken.

-Celtherapie / CAR-T-celtherapie: Immuuncellen van de patiënt worden verzameld en in het laboratorium genetisch gemodificeerd om de kankercellen effectiever aan te vallen, en vervolgens aan de patiënt te worden teruggegeven.

– Kankervaccins: Die het immuunsysteem stimuleren om kanker te bestrijden.

Immunologisch onderzoek en ontwikkeling van immunotherapie

De ontwikkeling van immunotherapie is het resultaat van decennia van onderzoek.

Enkele belangrijke behaalde mijlpalen:

– Basisimmunologie: Het begrijpen van hoe het immuunsysteem werkt, inclusief de ontdekking van T-cellen, B-cellen, en de verschillende signaleringsmoleculen die ze gebruiken.

– Kankerimmunologie: Onderzoek naar hoe kankercellen het immuunsysteem ontwijken, inclusief de ontdekking van checkpoint eiwitten zoals CTLA-4 en PD-1/PD-L1.

– Klinische proeven: Uitgebreid onderzoek waarbij de veiligheid en effectiviteit van immunotherapieën worden getest. Belangrijke doorbraken, zoals de goedkeuring van de eerste checkpoint inhibitor in 2011, waren gebaseerd op succesvolle klinische proeven.

Immunotherapie biedt potentieel meerdere voordelen voor kankerpatiënten, zoals:

– Langdurige respons: Sommige patiënten ervaren een langdurige remissie waarbij de kanker jarenlang onder controle blijft.

– Minder bijwerkingen: Omdat het immuunsysteem gericht wordt getraind om kankercellen aan te vallen, zijn de bijwerkingen vaak minder ernstig dan bij traditionele behandelingen zoals chemotherapie en bestraling.

– Effectiviteit bij verschillende kankersoorten: Immunotherapie heeft effectiviteit getoond bij vele soorten kanker, waaronder melanoom, longkanker, en leukemie.

Immunotherapie biedt een krachtige aanvulling op bestaande behandelopties bij kanker, doordat het eigen immuunsysteem wordt benut.

Immunotherapie heeft het potentieel om de levenskwaliteit en overlevingskansen van kankerpatiënten aanzienlijk te verbeteren. Ondanks de indrukwekkende vooruitgang, is er nog veel onderzoek nodig om de volledige potentie van immunotherapie te ontdekken en voor dit onderzoek is veel geld nodig.

Het Weerstandfonds zamelt geld in voor het doen van immunologisch onderzoek. Help jij mee? Doneer een tikkie of koop een Weerstandparaplu.

 

Wist je dat je donatie aftrekbaar is bij de belastingen omdat het weerstandfonds een ANBI-status heeft?

Giften aan een organisatie met ANBI-status zijn, onder bepaalde voorwaarden, aftrekbaar van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Dit betekent dat je een deel van het gedoneerde bedrag kunt terugkrijgen via de belastingaangifte.